Collectiehulpverlening (CHV)

In een eendaagse training kunnen medewerkers van alle niveaus getraind worden in de basisbeginselen van collectiehulpverlening, waardoor zij de opgestelde richtlijnen en werkwijzen die in uw collectienoodplan zijn vastgelegd in de praktijk kunnen uitvoeren. Die moet gezien worden als een aanvulling op de in de organisatie geborgde CHV waarbij met name vakinhoudelijke mensen zijn betrokken. De medewerkers op de vloer zijn de aangewezen personen om in geval van een calamiteit met erfgoed te kunnen optreden en eventuele schade kunnen voorkomen of te beperken. Deze training is dus specifiek voor medewerkers op de vloer van het museum die schade aan erfgoed kunnen voorkomen of schade kunnen beperken door het nemen van eerste eenvoudige maatregelen tot de experts aanwezig zijn (in dit geval restoratoren en conservatoren).

Achtergrond

Collectiehulpverlening (CHV) voor niet inhoudelijke medewerkers in culturele instellingen is een toepassing met een afgeleide van het bekende Bedrijfshulpverlening (BHV). Aangezien musea en culturele instelling niet alleen te maken hebben met mensen maar ook met erfgoed is er een gespecialiseerde hulpverlening voor de collectie nodig. De CHV is vaak gepositioneerd bij de afdeling collectiebeheer of restauratie. Het punt is dat deze mensen met hun kennis en kunde vaak niet aanwezig zijn op de momenten dat ze nodig zijn. Denk hierbij aan de weekenden en avondopenstellingen in uw instelling, waar de verantwoording vaak ligt bij de beveiliging en publieksmedewerkers op dat moment. In deze onvoorspelbare tijden is het goed om uw eigen organisatie te gaan optimaliseren voor de tijden hierna. Training en bijscholing is hierin goed instrument en maakt daarnaast ook de betrokkenheid van uw medewerkers en/of vrijwilligers groter.

Voor wie bestemd?

Schoonmakers, museum docenten, hospitality medewerkers , teamleiders en beveiligers die werkzaam zijn voor uiteenlopende musea.

Inhoud training

Tijdens de training wordt onder meer het volgende behandeld:

  • Introductie Collectiehulpverlening
  • Veiligheidsbewustzijn 
  • Risico’s herkennen en risicoanalyse 
  • Preventie
  • Collectienoodplan
  • Praktijkoefeningen is samenwerking met uw museum zoals:
  • Basis Art Handling in CHV
  • Verplaatsen Kunstobjecten
  • Evacueren Kunstobjecten (Oefenen ontruimen museum van collectie bij een calamiteit)

De training wordt gegeven door Dick Drent, voormalig Hoofd beveiliging van het Van Gogh Museum te Amsterdam. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring in internationale art-handling en kunsttransporten als ook expertise in het vakgebied van kunstveiligheid in de breedste zin van het woord.

Prijs per cursist exclusief BTW en inclusief parkeren, oefenmaterialen, gebruik WiFi, koffie, thee en lunch is € 387,20.

De training 'CHV' bestaat uit 1 lesdag.

De lestijden zijn van 08.30 - 16.30 uur.

Op aanvraag.

Voor meer informatie over de training kunt u een bericht sturen naar info@isegtc.com of u kunt telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)35 2340422. U kunt zich ook direct voor de training aanmelden via het contactformulier.

Na het volgen van de training ontvangt iedere deelnemer een certificaat van deelname vanuit het ISEG Training Center.

Cursusdata

Op aanvraag

Lestijden

09.00 - 17.00 uur

Locatie

Landgoed Beukbergen

Plaats

Huis ter Heide (gemeente Zeist)

Uw investering (inclusief btw.)

€ 390,-

Painting (1)

Opleidingen

Cursussen       

Trainingen     

Workshops

Stel een vraag

Kruis het vak aan

The form contains errors

Heeft u vragen over de training 'Collectiehulpverlening'?

Neem contact op